Welke verschillende procedures zijn mogelijk bij een echtscheiding?
De echtscheiding is de meest voorkomende procedure in het familierecht. Wanneer twee mensen uit elkaar gaan moeten er op allerlei punten belangrijke beslissingen worden genomen. Denk bijvoorbeeld aan alimentatie, boedelverdeling, een regeling ten aanzien van de kinderen of pensioenverevening.
Aan het begin van een echtscheidingstraject dient de client (in overleg met de advocaat) een keuze te maken tussen de verschillende opties. Globaal zijn er de volgende mogelijkheden:
- echtscheiding op eenzijdig verzoek (iedere partij heeft een eigen advocaat) waarbij de rechtbank wordt verzocht een beslissing te nemen op de diverse punten omdat overleg niet mogelijk is of geen resultaat oplevert.
- echtscheiding op eenzijdig verzoek (iedere partij heeft een eigen advocaat) waarbij de advocaten (en eventueel cliënten onderling) overleg voeren en geheel of gedeeltelijk tot overeenstemming komen. De punten waar geen overeenstemming over wordt bereikt, worden inhoudelijk door de rechter behandeld.
- Voorlopige voorzieningen (iedere partij heeft een eigen advocaat) waarbij de rechtbank wordt verzocht een tijdelijke beslissing te nemen ten aanzien van bijvoorbeeld alimentatie, de woning of de kinderen. Een voorlopige voorziening kan alleen worden verzocht in het kader van een echtscheiding en blijft van kracht gedurende de echtscheidingsprocedure.
- overlegscheiding (collaborative divorce) waarbij iedere partij een eigen advocaat heeft, en alle partijen in intensief overleg met elkaar proberen tot een regeling te komen. Vaak wordt dan ook extra expertise betrokken bij het overleg, zoals bijvoorbeeld een fiscalist, accountant, (kinder)psycholoog of kindercoach. De advocaten begeleiden de cliënten bij dit proces en moeten het dossier sluiten als het overleg faalt. Wordt het overleg beëindigd, dan dienen beide partijen op zoek te gaan naar een andere advocaat.
- mediation, waarbij de mediator beide partijen helpt om tot een goede communicatie te komen.
- echtscheiding op gemeenschappelijk verzoek waarbij beide partijen samen dezelfde advocaat hebben. Het convenant wordt door beide partijen samen met hun advocaat opgesteld. Vervolgens wordt de procedure bij de Rechtbank afgewikkeld zonder zitting.
- echtscheiding op gemeenschappelijk verzoek via deze website (echtscheiding-buitenland). Partijen hebben samen dezelfde advocaat, maar verrichten het voorwerk zelf. Nadat zij samen het convenant hebben opgesteld, wordt het convenant besproken met de advocaat. Vervolgens wordt de procedure bij de Rechtbank afgewikkeld zonder zitting. Dit traject is kostenbesparend, maar alleen geschikt wanneer u in staat bent uw afspraken samen vast te leggen. Met name geschikt voor minder complexe situaties.
De hierboven genoemde varianten kunnen tijdens een echtscheidingsprocedure overigens in elkaar overlopen of elkaar opvolgen. Indien u een echtscheiding overweegt of het besluit daartoe al definitief heeft genomen, is het verstandig om de verschillende opties door te nemen. B& Familierechtadvocaten adviseert u graag.
Weet u niet zeker of een echtscheiding op gemeenschappelijk verzoek voor u de beste optie is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Telefonisch, per e-mail of met een chat. Wij kunnen altijd een vrijblijvende afspraak inplannen om uw zaak met een familierechtadvocaat te bespreken, bij ons op kantoor of met een videomeeting.